Najlepsza pizza na cienkim cieście ma bardzo prosty przepis. Ciasto nie musi leżakować, nie trzeba go wałkować. Po upieczeniu jest kruche, chrupiące, ale trzyma formę niczym w teście pizzy Magdy Gessler (kawałek w ręku nie opada). Piekę ją zazwyczaj w poniższych proporcjach, na dwóch dużych blachach, bo jemy ją przez dwa dni, a pozostałe kawałki jeszcze mrożę i mam na tzw. dzień kuchennego lenia.
Składniki:
- 5 szklanek mąki pszennej,
- 3/4 kostki drożdży,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanka wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 20 łyżek oleju rzepakowego (mniej niż pół szklanki).
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dolać ciepłą wodę, cukier i sól. Mąkę przesiać, wsypać do rozczynu, dolać olej. Ciasto wyrobić w misce, podsypując nieco mąką. Powinno być luźne, puszyste i nie lepić się za bardzo.
Dwie blachy wysmarować olejem lub odrobiną oliwy. Ciasto podzielić na pół o wyłożyć na blachach, rozciągając je po kawałku, tak aby cienko pokrywało całą blachę.
Sos bazowy:
- 1 koncentrat pomidorowy,
- 2 łyżki ketchupu,
- 0,5 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta ziół prowansalskich,
- szczypta cukru,
- 2 ząbki czosnku.
Czosnek przecisnąć przez wyciskacz, wymieszać składniki, posmarować gotowym sosem ciasto na pizzę, omijając brzegi.
Nasz ulubiony farsz to podsmażone wcześniej pieczarki i cebula, boczek, brokuł, kukurydza, papryka, czosnek, ser.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Po 30 minutach zamienić blachy miejscami.
Idealnie smakuje z domowych sosem czosnkowym na jogurcie greckim.
Cudownie, mam przepis na sobotę :)
OdpowiedzUsuńPs. Pozdrawiam ze Słu :)
Oo, to lecę zajrzeć do Ciebie!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, a ja mam piec opalany drewnem to będzie smakowacć wyjątkowo.
OdpowiedzUsuńZazdroszczę!
UsuńUwielbiam domową pizzę, często robię ja swojemu nastolatkowi na śniadanie 🙂 Oczywiście przemycam do niej trochę zielska i warzyw❤️ Żeby było zdrowo. 🙂
OdpowiedzUsuńNa śniadanie? Podziwiam!
UsuńBiorę w ciemno, bo uwielbiam domowa pizzę. ;)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
Usuń