środa, 14 grudnia 2016

Lukier do pierniczków

Upieczone szybkie pierniczki równie szybko możemy efektownie udekorować. Najlepiej sprawdzi się do tego lukier. Rzadki, na bazie wody i cukru pudru otuli nam pierniczki w całości, natomiast gęsty pozwoli nam wyszaleć się artystycznie. Zdecydowanie wolę ten drugi.


Składniki: 
białka z 3 jajek
500g cukru pudru
kilka kropli cytryny

Warto oddzielić białka od żółtek dzień wcześniej, przykryć folią i zostawić w lodówce.

Wszystkie składniki należy ubić mikserem na najniższych obrotach. Jeśli będziemy ubijać zbyt szybko, lukier się napowietrzy i nie będzie ściśle przylegał do ciasteczek, będzie też podatny na wgniecenia. 

Do dekoracji używam pistoletu do ciasteczek, może to być jednak także tutka z papieru. Na lukier możemy też przyklejać inne cukrowe ozdoby. Natomiast za pomocą barwników spożywczych możemy uzyskać inne kolory lukru, chociaż na tych świątecznym według mnie najbardziej pasuje biały.
Do całkowitego zastygnięcia zostawiam ciasteczka na wierzchu przez 12 godzin.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...