czwartek, 19 października 2017

Jesienne ciasto z dyni

Sezon na dynię w pełni. Mam to szczęście, że dostałam kilka z domowego ogródka, ale też kupuję je bez opamiętania. Zupa z dyni i dyniowe ciasto to w mojej kuchni książęca para października. 
Polecam poniższy przepis, jeśli lubicie wilgotne ciasta pachnące piernikiem, z rodzynkami i polewą z białej czekolady.

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 paczka przyprawy do piernika, 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
- szczypta soli, 
- 1 średniej wielkości dynia okrągła (1,5 - 2kg), 
- 4 jajka, 
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego, 
- 1 szklanka rodzynków. 

Dynię myjemy, kroimy na ćwiartki lub mniejsze paski, pozbyć się pestek. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piec około 60 min. (lub krócej, do miękkości) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pobyć się skórki. 

Suche przesiać i wymieszać w misce. W drugiej wymieszać puree, jajka, olej i rodzynki. Połączyć wszystko drewnianą łyżką, wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 23 x 40 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut, do suchego patyczka. 

Polewa:
- 300 ml śmietanki 30%,
- 100g białej czekolady.

Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę. Gotować na małym gazie przez chwilę, mieszając, aż do lekkiego zgęstnienia. Polać wystudzone ciasto. 

Smacznego, jest pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...