piątek, 10 lutego 2017

Hity i buble z żywności dla niemowląt

Poniżej kilka przykładów tego, jak ważne jest czytanie składu żywności, którą kupujemy dla niemowląt.

HIT
Krem z jabłek i jagód
Gerber
Skład: jabłka (91%), czarne jagody (9%)
Prawdziwy krem z owoców, bez żadnych dodatków. 


BUBEL
Morele
Hipp
Skład: morele 46%, woda, cukier, grysik ryżowy, skrobia ryżowa, witamina C
Na ten słoiczek sama się nacięłam, nie wiem jakim cudem wylądował w moim koszyku i o cukrze w składzie przeczytałam dopiero w domu. Małemu tego nie dam.



HIT
Kleik ryżowy
Bobovita
Skład:  Mąka ryżowa 99,99%, witamina B1
Czysty kleik, super.

BUBEL
Kleik ryżowy
Nestle
Skład: mąka ryżowa 99,9%, maltodekstryna, witamina B1, kultury bakterii Bifidobacterium lactis
A to już kleik z dodatkiem maltodekstryny - sztuczny zamiennik cukru.




HIT
Kaszka Hipp Bio 5 zbóż
Skład:  pełnoziarniste zboża 88% (pełnoziarnista mąka owsiana, pełnoziarnista mąka pszenna, pełnoziarnista mąka jęczmienna, pełnoziarnista mąka orkiszowa, pełnoziarnista mąka żytnia - z rolnictwa ekologicznego)), grysik pszenny, witamina B1.
Fajny, prosty skład w kaszce typu instant, do zalania wodą. 






BUBEL
Kaszka Nestle mleczno - ryżowa bananowa
Skład: mąka ryżowa 44,3%, mleko modyfikowane 34,3% [odtłuszczone mleko w proszku, oleje roślinne (palmowy, niskoerukowy rzepakowy, kokosowy, słonecznikowy), węglan wapnia, witaminy (C, niacyna, E, kwas pantotenowy, B1, B6, A, kwas foliowy, biotyna, D3, K), fumaran żelazawy, siarczan cynku, jodek potasu], cukier, maltodekstryna, banan 2,5%, aromat, kultury bakterii Bifidobacterium lactis.
Skład dłuższy niż ten z opakowania mojego kremu do twarzy. Nie, dziękuję.
 

4 komentarze:

  1. Ja też pierwsze na co zwracam uwagę to skład produktu. Szkoda, że tak mało rodziców jest świadomych tego, co podają swoim dzieciaczkom od najmłodszych nawet nie lat, a miesięcy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, przerażające... A ilu jest świadomych i nadal podaje!

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Maltodekstryna to zapewne uran zmieszany z siarką i kupą? Powstaje z maltozy (C12H22O11)!!!! Każda polonistka i prawniczka padnie, diabeł!!!
      To stosujcie cukier z buraków opryskiwanych Roundup-em firmy Monsanto (broń chemiczna, wszelkie trucizny). Na marginesie, cukier buraczany to α-D-glukopiranozylo-β-D-fruktofuranozyd lub β-D-fruktofuranozylo-α-D-glukopiranozyd. Aaaaaa, humaniści, językoznawcy i prawnicy, pomooocyyyy!!!!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...