piątek, 22 września 2017

Lista 36. zup dla dziecka

Moje dzieci kochają zupy. Od małego jedzą dwa dania - tak mi wygodniej. Inaczej musiałabym im wymyślać coś na drugie śniadanie, bo od 7-8 (śniadanie) do 14-15 (obiad) jest zbyt duża przerwa. A tak - jest zupa, jest porcja warzyw. My z Tomkiem za zupami nie przepadamy, więc prawie zawsze jest drugie danie, dzieci natomiast zawsze mają też zupę. Adi prosi o nią nawet po powrocie z przedszkola - w końcu nie wiadomo tak naprawdę jaka ilość kryje się pod hasłem "mamo zjadłem trochę obiadku w przedszkolu". 

Gotuję zupę w dużym ganku, na dwa dni. Bez rosołków, z naturalnymi przyprawami, doprawiam delikatnie pod Maksa, a Adrianowi i nam doprawiam bardziej już na talerzu. Zawsze mam w lodówce lub zamrażarce kilka podstawowych składników, jak pietruszka (korzeń i natka), seler, marchewka, koperek. Resztę dokupuję na bieżąco i bardzo sezonowo. Wszyscy lubimy zupy - kremy i takie też robię najczęściej. Po ugotowaniu odlewam część wywaru i zmiksowany krem rozrzedzam do pożądanej konsystencji, a resztę wywaru zużywam do mięs, gulaszów, sosów. Adrianowi robię czasem do niej grzanki.

Poniżej krótka rozpiska i ściąga, którą mam na lodówce i na której stawiam ptaszki - unikam codziennego zastanawiania się, co tu ugotować. 

Zupy dla młodszego dziecka:
- koperkowa,
- krem z buraka,
- marchewkowa,
- ogórkowa,
- pomidorowa,
- paprykowa,
- jarzynowa,
- krupnik,
- krem z groszku,
- krem z kukurydzy,
- krem z dyni,
- krem z cukinii,  
- krem z brukselki, 
- krem z soczewicy,
- krem ze szparagów, 
- krem z pora,
- krem z ciecierzycy,
- krem z selera naciowego,
- krem z kalarepki,
- kalafiorowa,
- brokułowa,
- szpinakowa,
- z kapusty kiszonej,
- rosół drobiowy,
- rosół warzywny.

Zupy dla starszego dziecka:
- barszcz czerwony,
- barszcz biały,
- rosół wołowy,
- pieczarkowa,
- krem czosnkowy, 
- zupa cebulowa, 
- grochówka, 
- zupa fasolowa, 
- zupa meksykańska, 
- zupa tajska,
- zupa chińska.

Ostatnia pozycja to oczywiście nie z paczki :). Na niektóre wkrótce podam przepisy, ale większość jest banalnie prosta - wrzucamy warzywa i gotujemy. Gar zupy to też doskonały sposób na nieplanowanych i głodnych gości, moi znajomi często w drzwiach pytają, co dziś gotuję :). Sezon na dynie w pełni, jest jeszcze cukinia, przepyszne pomidory, fasolka szparagowa - korzystajmy i róbmy zapasy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...