poniedziałek, 24 lipca 2017

Wytrawna owsianka

Przez większą (zimną) część roku lubię owsiankę na słodko i na ciepło. Jednak latem robię ją na słodko zdecydowanie rzadziej. Zajadam się za to wytrawną wersją płatków owsianych, z dodatkiem warzyw, ziół i ziaren. 
Jedna z moich ulubionych wersji to owsianka z pomidorem. 

Składniki: 
- płatki owsiane / orkiszone / otręby owsiane,
- pomidor, 
- cebula dymka, 
- koperek, 
- jogurt grecki, 
- koperek, 
- słonecznik, 
- siemię lniane, 
- sezam, 
- kilka kropel cytryny, 
- sól, pieprz, chilli.

Płatki ugotować w wodzie przez kilka minut i odstawić na pół godziny. Do wystudzonej owsianki (jeśli są zbyt mokre, odsączyć ją na sitku) dodać resztę składników, doprawić do smaku.
Taka wytrawna wersja z chilli świetnie pobudza i dodaje energii - polecam wypróbować wersję ze swoim ulubionymi warzywami. Świetne jest też połączenie z selerem naciowym i młodą marchewką. Kombinujmy, póki sezon :).

3 komentarze:

  1. Przyznaję, że owsianki wcinam na słodko, wersji wytrawnej jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie owsianka albo jaglanka też zawsze wytrawne, bo ze słodkości najbardziej lubię śledzie i ogórki kiszone :) Super przepis, na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wsuwam takie bardzo często, jednak zawsze unikam cebuli :D Bardzo polecam owsiankożercom!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...