Przez większą (zimną) część roku lubię owsiankę na słodko i na ciepło. Jednak latem robię ją na słodko zdecydowanie rzadziej. Zajadam się za to wytrawną wersją płatków owsianych, z dodatkiem warzyw, ziół i ziaren.
Jedna z moich ulubionych wersji to owsianka z pomidorem.
Składniki:
- płatki owsiane / orkiszone / otręby owsiane,
- pomidor,
- cebula dymka,
- koperek,
- jogurt grecki,
- koperek,
- słonecznik,
- siemię lniane,
- sezam,
- kilka kropel cytryny,
- sól, pieprz, chilli.
Płatki ugotować w wodzie przez kilka minut i odstawić na pół godziny. Do wystudzonej owsianki (jeśli są zbyt mokre, odsączyć ją na sitku) dodać resztę składników, doprawić do smaku.
Taka wytrawna wersja z chilli świetnie pobudza i dodaje energii - polecam wypróbować wersję ze swoim ulubionymi warzywami. Świetne jest też połączenie z selerem naciowym i młodą marchewką. Kombinujmy, póki sezon :).
Przyznaję, że owsianki wcinam na słodko, wersji wytrawnej jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńU mnie owsianka albo jaglanka też zawsze wytrawne, bo ze słodkości najbardziej lubię śledzie i ogórki kiszone :) Super przepis, na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji!
OdpowiedzUsuńWsuwam takie bardzo często, jednak zawsze unikam cebuli :D Bardzo polecam owsiankożercom!
OdpowiedzUsuń