Jedną z moich ulubionych szybkich zup jest krem z pora. To także idealna zupa na wiosnę - por odtruwa i odkwasza organizm, zawiera m.in. witaminy A, C, E, B, 10% białka i żelazo, a przy tym jest niskokaloryczny (25 kcal / 100g).
Składniki:
- duży por
- 2 ziemniaki
- marchewka
- korzeń pietruszki
- ząbek czosnku
Por pokroić w krążki, podsmażyć (właściwie poddusić) na odrobinie oleju. Resztę warzyw pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z wodą. Dodać por, gotować na średnim ogniu przez około 30 min. Doprawić do smaku - ja używam soli, pieprzu, domowej wegety i curry. Odlać nadmiar wywaru do szklanki, zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby uzupełnić odlanym wywarem. Bezpośrednio przed spożyciem można dodać łyżeczkę jogurtu.
Jeśli zostanie sam wywar, można go użyć do drugiego dania, bądź zamrozić jako bazę do innej zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz