Strony

sobota, 2 kwietnia 2016

Zupa - krem z pora

Jedną z moich ulubionych szybkich zup jest krem z pora. To także idealna zupa na wiosnę - por odtruwa i odkwasza organizm, zawiera m.in. witaminy A, C, E, B, 10% białka i żelazo, a przy tym jest niskokaloryczny (25 kcal / 100g).

Składniki: 
- duży por
- 2 ziemniaki
- marchewka
- korzeń pietruszki
- ząbek czosnku

Por pokroić w krążki, podsmażyć (właściwie poddusić) na odrobinie oleju. Resztę warzyw pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z wodą. Dodać por, gotować na średnim ogniu przez około 30 min. Doprawić do smaku - ja używam soli, pieprzu, domowej wegety i curry. Odlać nadmiar wywaru do szklanki, zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby uzupełnić odlanym wywarem. Bezpośrednio przed spożyciem można dodać łyżeczkę jogurtu. 

Jeśli zostanie sam wywar, można go użyć do drugiego dania, bądź zamrozić jako bazę do innej zupy.

zupa z pora, krem z pora, zdrowe zupy, przepisy na zupy,

krem z pora, jak zrobić zupę z pora, zupa porowa,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz