Strony

niedziela, 7 maja 2017

Domowa pizza na cienkim cieście

Najlepsza pizza na cienkim cieście ma bardzo prosty przepis. Ciasto nie musi leżakować, nie trzeba go wałkować. Po upieczeniu jest kruche, chrupiące, ale trzyma formę niczym w teście pizzy Magdy Gessler (kawałek w ręku nie opada). Piekę ją zazwyczaj w poniższych proporcjach, na dwóch dużych blachach, bo jemy ją przez dwa dni, a pozostałe kawałki jeszcze mrożę i mam na tzw. dzień kuchennego lenia.

Składniki:
- 5 szklanek mąki pszennej,
- 3/4 kostki drożdży,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanka wody, 
- 2 łyżeczki cukru, 
- 2 łyżeczki soli, 
- 20 łyżek oleju rzepakowego (mniej niż pół szklanki).

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dolać ciepłą wodę, cukier i sól. Mąkę przesiać, wsypać do rozczynu, dolać olej. Ciasto wyrobić w misce, podsypując nieco mąką. Powinno być luźne, puszyste i nie lepić się za bardzo.

Dwie blachy wysmarować olejem lub odrobiną oliwy. Ciasto podzielić na pół o wyłożyć na blachach, rozciągając je po kawałku, tak aby cienko pokrywało całą blachę.

Sos bazowy:
- 1 koncentrat pomidorowy, 
- 2 łyżki ketchupu, 
- 0,5 łyżeczki soli, 
- szczypta pieprzu, 
- szczypta ziół prowansalskich, 
- szczypta cukru,
- 2 ząbki czosnku.

Czosnek przecisnąć przez wyciskacz, wymieszać składniki, posmarować gotowym sosem ciasto na pizzę, omijając brzegi.

Nasz ulubiony farsz to podsmażone wcześniej pieczarki i cebula, boczek, brokuł, kukurydza, papryka, czosnek, ser.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Po 30 minutach zamienić blachy miejscami. 

Idealnie smakuje z domowych sosem czosnkowym na jogurcie greckim.




8 komentarzy:

  1. Cudownie, mam przepis na sobotę :)
    Ps. Pozdrawiam ze Słu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo, to lecę zajrzeć do Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, a ja mam piec opalany drewnem to będzie smakowacć wyjątkowo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domową pizzę, często robię ja swojemu nastolatkowi na śniadanie 🙂 Oczywiście przemycam do niej trochę zielska i warzyw❤️ Żeby było zdrowo. 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Biorę w ciemno, bo uwielbiam domowa pizzę. ;)

    OdpowiedzUsuń